Metszet Építészeti Szaklap


A Metszet Építészeti Szaklap 2019 végén kérte fel ügynökségünket a magazin grafikai megújítására. Lelkesen vágtunk bele a tervezői munkába, hiszen amellett, hogy lapot tervezni ünnep, a kortárs építészetre általában is úgy tekintünk, mint a tervező grafikai gondolkodásunkat megtermékenyítő, inspiráló, szemléletet formáló forrásra. A tartalom már nyers, kéziratos állapotában is inspiráló volt, könnyű volt azonosulni a cikkekkel, képekkel, otthonosság érzete kísérte a tervezői munkát. A METSZET folyóirat ugyan nem egy építészeti design lap, a hangsúlyt sokkal inkább a benne tárgyalt épületek műszaki tartalmára fektetik, de az olvasók – építészek, építőmérnökök, statikusok, műszaki szakemberek – kifinomult vizuális ízléssel rendelkeznek, és felismerik, ha a forma nincsen összhangban az amúgy értékes tartalommal.

A tervezés előkészítése során építészekkel mélyinterjúkat készítettünk, illetve összeállítottunk egy rövid online tesztet is. A kérdőív segítségével adatokat gyűjtöttünk, hogy minél többet megtudjunk az olvasók és a lap kapcsolatáról, ezáltal könnyebben láthassunk neki a lap újratervezésének. Szerettük volna jobban megismerni a lappal szemben támasztott előfizetői igényeket, így a kérdések egy része a lap pozicionálására irányult.

Az online kérdőívünket közel ötvenen töltötték ki, az ő észrevételeiket először cégen belül elemeztük, majd összegzés után megosztottuk a tapasztalatainkat a szerkesztőséggel. Ezen kívül természetesen a grafikusaink elmélyedtek a korábbi lapszámokban is, hiszen a bevált, jól működő megoldásokat a szerkesztőség nem szerette volna teljesen elengedni.
Ezután vette kezdetét a tervezői munka, amely során folyamatosan egyeztettünk az ötleteinkről, és az egyes fázisokban prezentáltuk a rovatokhoz készített terveinket. A megbeszélések során meg kellett próbálnunk a szerkesztőség és a tervezők elképzeléseit közelíteni egymáshoz, szem előtt tartva, hogy viszonylag rövid idő alatt kellett a közel 70 oldalas magazint átalakítani.

Sok munka és tanácskozás után sikerült olyan layout-ot tervezni, amivel a megbízóink és mi magunk is elégedettek voltunk. Ezt követően vette kezdetét a lap tördelése, hiszen azt is vállaltuk, hogy 2020 első számát mi építjük fel. A tördelési munkálatokkal párhuzamosan a DTP operátorunk a szerkesztőség tördelőjének segített megismerkedni az új megoldásokkal és programokkal, amik elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy a minőségi változtatások a további számokban is megmaradjanak. Ezen kívül a kreatív kollégák használati útmutatót (user guide, style guide) is biztosítottak az ügyfeleink számára, ezzel is megkönnyítve a későbbi, önálló, független munkájukat.

Február végén nagy örömmel vettük a kezünkbe a megújult magazint. A tervezési folyamat azonban nem zárult le teljes egészében. Terveink között szerepel, hogy a korábbival megegyező módon, online kérdőíven keresztül ismét visszajelzéseket kérünk a hűséges olvasóktól, és ha szükséges, ezek figyelembe vételével finomhangoljuk a design-t.

Több..

Megrendelő: Artifex Kiadó Kft.

Kreatív terület:

  • Editorial design