Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram


Mit kezdjünk kastélyainkkal és várainkkal a 21. században? A háborúkat már nem a várakban, hanem a cybertérben vívjuk. A gazdasági és kulturális központok sem egy-egy tehetős és felelősségteljes család lakóhelyei, a kastélyok körül jönnek létre, hanem városokban, állami vagy civil égisz alatt. A várak és kastélyok funkciójukat vesztették, mégis értéket jelentenek számunkra.

Jövőt építeni csak múltunk szegletkövein lehet.

Masszív alapok ezek, itt állunk rajtuk a jelenben, és nyújtózunk előre az ismeretlen jövő felé. Akkor tudunk biztonságos és szerethető otthont építeni ezekre az alapokra, ha jól ismerjük minden kövét, tégláját; tudjuk, meddig ér a föld alatt; ismerjük az ereket, a törésvonalakat, a körülvevő talajrétegek geológiai és geofizikai tulajdonságait; értjük, hogy miért olyan, amilyen, ki hozta létre és mi célból.

A Nemzeti Kastélyprogrammal és a Nemzeti Várprogrammal kísérletet tehetünk arra, hogy a várainkat és kastélyainkat építő, újraépítő és benépesítő férfiak és nők szemével lássuk, szívével szeressük és eszével értsük, megértsük ezeket az épületeket és azokat a történeteket, amelyek falaik közt történtek. Ezért kell vigyáznunk ezekre a várakra és kastélyokra: megóvni őket, megőrizni, lehetővé tenni a megismerést.

És ha ez megvan, el kell helyeznünk ezt az épített, történelmi súllyal bíró, nemzeti örökséget a 21. században. Meg kell találnunk a helyét a magunk, de legfőképpen a gyerekeink és az unokáink életében. Azoknak a gyerekeknek a gondolatvilágába kell betörnünk a magyar kastélyokkal és várakkal, akik ezeknél sokkal jobban ismerik a Roxforti várkastélyt, ahol Harry Potter Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolája működik. Tudunk-e olyan izgalmas, ugyanakkor humánus értékeken alapuló világot nyújtani nekik, magunknak, amely ugyanígy magával ragad kicsit és nagyot?

Hiszen van nekünk Roxforthoz mérhető izgalmas történetünk itt, Magyarországon. De kiválaszthatunk olyan történelmi helyszíneket, amelyek együtt már kikerekítik, elénk terítik azt a kreatív és fantáziadús világot, amely a múltban gyökerezik ugyan, de tanulságai a jelenben jól átélhetők és a jövőben hasznosíthatók.

Ebben lehet segítségünkre a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram, egy olyan egységes márkaarculattal, mely kulcsot nyújt a múlt megismeréséhez, és ezzel a kulccsal egyúttal ajtót nyit a jövőre is. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram célja az, hogy maivá, befogadhatóvá, érhetővé tegyük épített örökségünk, mely nem más, mint múltunk jelen időben.

Több..

Megrendelő: NÖF / Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Kreatív terület:

  • Graphic design